24-01-23

Vernieuwde NHG standaard PDS

De recent gewijzigde NHG-Standaard Prikkelbaredarmsyndroom (PDS) zegt onder andere: “Overweeg bij patiënten met PDS bij wie buikpijn op de voorgrond staat een (proef)behandeling met pepermuntolie (maagsapresistente capsules) .”

In Nederland is Tempocol het enige geregistreerde geneesmiddel met pepermuntolie. Eind november 2022 is de nieuwe NHG-Standaard prikkelbaredarmsyndroom verschenen. Daar werd reikhalzend naar uitgekeken want de vorige standaard was van 2012.

Ten opzichte van de vorige standaard zijn er een aantal belangrijke wijzigingen:

  • Verricht een calprotectinetest bij patiënten waarbij er op basis van niet-acute, recidiverende (3-6 maanden) klachten van diarree een verhoogd risico op inflammatoire darmziekten is.
  • Mebeverine en scopolaminebutyl worden niet langer aanbevolen.
  • Overweeg bij patiënten met PDS bij wie buikpijn op de voorgrond staat een (proef)behandeling met pepermuntolie (maagsapresistente capsules). In Nederland is Tempocol het enige geregistreerde geneesmiddel met pepermuntolie
  • Overweeg linaclotide bij patiënten met PDS-C (vooral obstipatieklachten) die onvoldoende baat hebben gehad van niet-medicamenteuze behandelingen (zoals aanpassing van de voeding) en laxantia.