29-08-19

Pepermuntolie heeft positief effect op PDS

Het is al langer bekend dat pepermuntolie mogelijk verlichtend werkt bij klachten van het prikkelbaredarmsyndroom (PDS), maar dit is nu ook wetenschappelijk aangetoond.

Onderzoekers van het MUMC+ hebben in de studie het effect van pepermuntolie getest. Uit het onderzoek blijkt dat pepermuntoliecapsules inderdaad de klachten van PDS kunnen verminderen. Het onderzoek is gepubliceerd in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Gastroenterology.

Aan het PERSUADE-onderzoek deden zo’n 200 PDS-patiënten mee, die verdeeld werden over drie groepen. Iedere deelnemer nam acht weken lang drie keer per dag een capsule in. De eerste groep kreeg een capsule met Tempocol pepermuntolie die vrijkwam in de dunne darm, bij de tweede groep kwam de pepermuntolie vrij in de dikke darm. De derde groep kreeg een placebo.

Alleen de groep die Tempocol pepermuntoliecapsules ontving ervoer statistisch significante positieve effecten, zoals minder buikpijn, minder fysiek ongemak en een verlaging van de ernst van de klachten.
Maag-, Darm-, Leverarts dr. Daniel Keszthelyi nuanceert: “Patiënten moeten niet denken dat pepermuntolie hét wondermiddel is tegen PDS. Ons onderzoek laat echter wel zien dat het wel degelijk verlichting kan bieden.”

De capsules Tempocol pepermuntolie zijn zonder recept te verkrijgen. Ondanks dat pepermuntolie weinig bijwerkingen heeft is het toch verstandig dat patiënten het gebruik eerst overleggen met hun dokter.

bron: MMUC