23-09-20

Pepermuntolie opgenomen in Keuzehulp PDS

Voor patiënten met het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) bestaat geen gestandaardiseerde behandeling die in alle gevallen evengoed werkt. De best passende behandeling verschilt van persoon tot persoon en maakt maatwerk noodzakelijk. Het aanbod van verschillende therapieën en medicijnen is erg groot.  Informatie hierover is niet altijd even betrouwbaar. Daardoor lijkt de zoektocht naar de best passende behandeling voor PDS-patiënten veelal een kwestie van geluk.

Marijke Boersma van de MLDS zegt hierover: “Wanneer je de diagnose PDS krijgt, zijn er veel verschillende behandelopties, variërend van een streng dieet of therapie tot diverse medicatie. De wirwar aan (soms onbetrouwbare) informatie op het internet kan dan extra verwarrend zijn. Patiënten weten vaak zelf niet wat ze het beste kunnen proberen.” De Keuzehulp PDS moet daar, met het bieden van een onderscheidend overzicht van bewezen- en  niet bewezen effectieve behandelingen, een einde aan maken.

De keuzehulp PDS komt voort uit de samenwerking tussen de Maag Lever Darm Stichting (MLDS), PDS Belangenorganisatie (PDSB) en de Nederlandse Vereniging van Maag, Darm en Leverartsen (NVMDL).

Bijgestaan door huisartsen, medisch MDL specialisten, diëtisten, apothekers en verpleegkundig specialisten PDS is de inhoud van de keuzehulp PDS zeer zorgvuldig samengesteld en gebaseerd op de meest recente medische richtlijnen voor PDS.

De keuzehulp geeft een betrouwbaar overzicht met voor iedere behandeling zijn eigen voor- en nadelen. Dat geeft patiënten veel meer richting en houvast om, al dan niet samen met hun (huis)arts, een passende keuze te maken.

Als bewezen behandeling in de categorie ‘Medicijnen bij PDS met vooral buikpijn’ staat pepermuntolie vermeld. De MLDS, PDBS en NVMDL baseren zich daarbij onder meer op een onderzoek van het MUMC+ waarin onlangs werd aangetoond dat pepermuntoliecapsules met een maagzuurresistente coating inderdaad de klachten van PDS kunnen verminderen.

Pepermuntolie in keuzehulp PDS

De keuzehulp is beschikbaar via https://www.keuzehulp.info/pp/prikkelbaredarmsyndroom/intro/