Toepassingen

Smaakmaker

Pepermuntolie wordt vaak als smaakmaker toegevoegd aan producten zoals tandpasta, mondwater, kauwgom of pepermuntsnoep. Door de scherpe en frisse geur zorgt het voor een verkoelend en verfrissend gevoel. Daarnaast elimineert het een slechte adem en beschermt het de tanden en tandvlees tegen slechte bacteriën. Tot slot kan pepermuntolie ook nog eens het immuunsysteem ondersteunen en versterken, wat zorgt voor een gezond lichaam.

Zalf of poeder

Daarnaast wordt pepermuntolie uitwendig gebruikt als zalf of als poeder opgelost in badwater bij spanningshoofdpijn, reuma, insectenbeten of brandwonden. Ook kan het goed werken tegen jeuk of bij een neusverkoudheid. Bij aromatherapie wordt pepermuntolie gebruikt ter verbetering van het geheugen en de aandachtspanne.

Voor sporters

Wanneer je regelmatig sport, kan pepermuntolie een goede toevoeging zijn aan je dieet. Pepermuntolie zorgt namelijk voor een verbeterde zuurstofopname. Door de pepermuntolie te inhaleren wordt de longcapaciteit groter en wordt er meer zuurstof opgenomen en afgegeven aan het bloed. Dit is met name bevorderlijk voor de ademhaling door de neus, aangezien de luchtwegen hier meer worden geopend.

Pepermuntolie in de vorm van zalf wordt vaak toegepast bij de behandeling van spierpijn. Het kan werken op de volgende twee manieren:

  • Als koude therapie: door de menthol in de pepermuntolie wordt een koud gevoel op de huid veroorzaakt. Hierdoor worden de zenuwuiteinden in de opperhuid geprikkeld en vernauwen de bloedvaten zich. Op die manier worden zwellingen verminderd en pijn verzacht.
  • Als lichamelijke reactie: het lichaam reageert op de kou door middel van het verwijden van de bloedvaten. Hierdoor wordt de bloedsomloop gestimuleerd, kunnen afvalstoffen goed worden afgevoerd en bereikt zuurstofrijk bloed sneller de pijnlijke spier. Zo kan deze spier sneller herstellen.

Bij PDS

Pepermuntolie lijkt voor veel patiënten een goede en ‘veilige’ eerste optie in de behandeling van het Prikkelbaar Darm Syndroom. Het is een effectief middel bij de symptomen van PDS zoals buikpijn, indigestie, lichte darmkrampen en winderigheid. Pepermuntolie werkt bij PDS spierontspannend en pijnstillend. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat pepermuntolie effectiever is dan de reguliere krampstillende middelen zoals spasmolytica of psylliumvezels. Daarnaast blijft het effect ervan langer aanhouden.

Wanneer je gebruik wilt maken van pepermuntoliecapsules is het belangrijk dat je maagsapresistente capsules gebruikt en de capsules niet gelijktijdig met voedsel inneemt. Doe je dit niet, dan komt de menthol vrij in de maag. Naast het feit dat het medicijn dan niet goed zijn werk kan doen, kan dit ook voor vervelende klachten zorgen.