Medicijn

Pepermuntolie wordt ook ingezet als medicijn. Je kunt pepermuntolie in de vorm van capsules slikken om de klachten van een prikkelbare of spastische darm te verlichten. Er bestaan diverse soorten pepermuntoliecapsules. Het is bij een prikkelbare darm belangrijk dat je capsules kiest die een maagzuurresistente coating hebben. Op die manier komt de pepermuntolie pas vrij op de plek waar het z’n werk moet doen: in de darmen.

Zonder zo’n coating komt de pepermuntolie al vrij in de maag. Dit kan maagklachten veroorzaken zonder dat de darmklachten verlichten. Tempocol is het enige geregistreerde geneesmiddel waarbij wetenschappelijk is bewezen dat de maagzuurresistente capsules met pepermuntolie helpen tegen de klachten van het prikkelbaredarmsyndroom (PDS).[15] Van overige pepermuntoliecapsules is de werking niet onderzocht of aangetoond. Om die reden vallen deze onder de categorie voedingssupplementen.

Naast de juiste coating  is een juiste concentratie pepermuntolie per capsule ook van belang. Voor de behandeling van klachten die passen bij PDS is een concentratie nodig van 182 mg pepermuntolie per capsule.

15. Weerts ZZRM, Masclee AAM, Witteman BJM, et al. Efficacy and Safety of Peppermint Oil in a Randomized Double-blind Trial of Patients With Irritable Bowel Syndrome. Gastroenterology. 2020;158(1):123-136. Geraadpleegd juli 2020, beschikbaar via: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31470006/