Pepermuntoliecapsules hebben positief effect op prikkelbaredarmsyndroom

Pepermuntolie in maagzuurresistente capsules (Tempocol) zorgt voor verlichting van buikpijn, fysiek ongemak en ernst van de klachten bij patiënten met het prikkelbaredarmsyndroom (PDS). Dit beschrijven Zsa Zsa Weerts e.a. in een studie van het Maastricht UMC, onlangs gepubliceerd in Gastroenterology.

Zo’n 10 tot 15 procent van de bevolking heeft last van het prikkelbaredarmsyndroom (PDS). Patiënten hebben met name last van buikpijn en een verstoord ontlastingspatroon.

Achtergrond

Het was al langer bekend dat capsules met pepermuntolie verlichtend kunnen werken, maar dat was nog  niet wetenschappelijk onderzocht. Zsa Zsa Weerts en collega’s wilden daarom  de effectiviteit en veiligheid van pepermuntolie  onderzoeken in een PDS-populatie die voldeed aan de in 2016 bijgewerkte ROME-IV-criteria. Voor het beoordelen van de effectiviteit hanteerden zij de eindpunten die door de FDA en EMA zijn gedefinieerd.

Studieopzet

Studieopzet persuade

In totaal werden 189 patiënten met PDS verdeeld over drie groepen.

De duur van de behandeling was voor alle patiënten acht weken.

Eén groep kreeg driemaaldaags een capsule waarvan de pepermuntolie vrijkomt in de dunne darm.

Een andere groep kreeg driemaaldaags een capsule, waarvan de pepermuntolie vrijkomt in de dikke darm.

De laatste groep kreeg driemaaldaags een placebo.

Resultaten

De resultaten laten zien dat de capsule waarbij de pepermuntolie in de dunne darm wordt afgegeven (Tempocol) verschillende positieve effecten heeft ten opzichte van placebo. Er werd minder buikpijn en minder fysiek ongemak gerapporteerd.

Daarnaast werd ook de ernst van de PDS-klachten minder. De verbeteringen waren vooral zichtbaar aan het einde van de behandelperiode van 8 weken. De alternatieve capsule, waarbij de pepermuntolie wordt afgegeven in de dikke darm, bleek geen meerwaarde te hebben.

Het gevonden effect was wel minder sterk dan van tevoren verwacht. Wellicht komt dit door de strikte definities van de FDA en EMA en de kleine patiëntengroep.

resultaten persuade studie

Samenvatting

Deze studie toont aan dat Tempocol de PDS-patiënt verlichting kan bieden: er trad een  significante verbetering op van een aantal secundaire uitkomsten zoals verlichting van buikpijn, fysiek ongemak en ernst van de klachten. De meest opvallende bijwerking was het hebben van oprispingen na inname van de pepermuntolie. De ernst hiervan was vooral in de eerste twee weken van de behandeling hoger, daarna daalde die weer tot het niveau van voor de behandeling.

Tempocol is zonder recept verkrijgbaar bij elke apotheek. Patiënten moeten de capsules gedurende langere tijd gebruiken, omdat de bijwerkingen vaak in het begin en de werkzaamheid na twee weken behandeling optreden.

 

Link naar de studie: https://www.gastrojournal.org/article/S0016-5085(19)41246-8/fulltext