Koken

De bladeren van de pepermuntplant zijn geschikt om in de keuken te gebruiken. Omdat de bladeren een beetje stug kunnen zijn, kun je ze het beste klein snijden voordat je ze aan een gerecht toevoegt. Je kunt van de hele bladeren wel muntthee maken. Pepermuntolie wordt ook vaak toegepast om koele dranken een frisse smaak te geven. Zo is er bijvoorbeeld pepermuntlikeur.

Wist je dat in de meeste producten met muntsmaak pepermuntolie is verwerkt? Bijvoorbeeld in pepermuntjes, kauwgom en dergelijk snoepgoed. Pepermuntolie wordt bovendien vaak door banketbakkers in hun producten gebruikt. Dat kan van alles zijn, van bonbons met een frisse pepermuntvulling tot een merengue met pepermuntsmaak.

Goed voor de spijsvertering

Het eten en drinken van pepermunt heeft een positief effect op de spijsvertering.[3] Het stimuleert de speekselklieren, waardoor er meer enzymen worden aangemaakt. Daarnaast brengt de menthol in pepermuntolie je maag tot rust.

Goed voor de mond

Pepermuntolie heeft ook op andere manieren een positieve uitwerking, bijvoorbeeld op je mond. De olie beschermt je tanden en tandvlees bijvoorbeeld tegen slechte bacteriën die gaatjes en andere ongemakken kunnen veroorzaken.[10] Vandaar dat in de meeste tandpasta’s ook pepermunt is verwerkt. Daarnaast heeft de pepermuntolie een positieve werking op de geur van je adem.

Goed tegen ongedierte

Pepermuntolie heeft niet alleen effect op mensen, maar ook op dieren. Mensen vinden de geur van pepermuntolie vaak aangenaam, maar insecten zoals muggen, spinnen, zilvervisjes en fruitvliegjes niet. Naast insecten zijn muizen ook niet echt fan van de geur van pepermuntolie. Door wat druppels pepermuntolie in kiertjes van plinten te druppelen, kun je eenvoudig ongedierte buiten houden.

 

3.Gezondnu.nl. Geraadpleegd juli 2020, beschikbaar via https://gezondnu.nl/dossiers/gezondheid/spijsverterings-aandoeningen/maag-en-darm/opgeblazen-buik-7-tips-van-ervaringsdeskundigen/
10. Meamarbashi A. Instant effects of peppermint essential oil on the physiological parameters and exercise performance. Avicenna J Phytomed. 2014;4(1): 72–78, beschikbaar via: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25050303/