09-07-19

Onderzoek naar geneesmiddel bij PDS

In Nederland kampt ruim een miljoen mensen met het prikkelbaredarmsyndroom (PDS). Er bestaan diverse behandelopties en ook wordt er vaak doorverwezen naar een diƫtist. Voor de meeste medicamenteuze behandelingsmogelijkheden is weinig of geen degelijk bewijs verkregen op basis van wetenschappelijk onderzoek. Om hier verandering in te brengen loopt er nu in het Maastricht UMC de Persuade-studie met Tempocol, pepermuntoliecapsules.

Pepermuntolie bevat menthol, een stof die een krampwerende werking heeft. Daardoor is pepermuntolie in staat om de spieren in het maagdarmstelstel te ontspannen.Het is belangrijk dat pepermuntoliecapsules een coating bevatten die bestand is tegen maagzuur. De pepermuntolie komt dan pas vrij in de darmen; precies daar waar het zijn werk moet doen.

Een studie waarin op een wetenschappelijk manier wordt gekeken naar de effectiviteit en veiligheid van pepermuntolie bij patiƫnten met het prikkelbaredarmsyndroom is nog niet eerder uitgevoerd.De effectiviteit en veiligheid van Tempocol wordt vergeleken met een placebo.

De resultaten van deze studie worden naar verwachting in de loop van dit jaar gepubliceerd.

Binnenkort hopen wij u meer te kunnen vertellen over de uitkomsten van dit onderzoek.

Persuade pepermuntolie